.RECENZJE · Wyd. Burda Książki

„Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku” Agata Stankiewicz, Małgorzata Nagat

fot. Michalina Foremska

Autorzy: Agata Stankiewicz, Małgorzata Nagat
Tytuł: Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku
Wydawnictwo: Burda Książki
Liczba stron: 152

Słodycze. Czy jest ktoś, kto potrafi się im oprzeć? Ktoś, kto potrafi przejść obojętnie obok torciku czekoladowego albo wegańskiej bezy? Ktoś, kto nie skusi się na kostkę czekolady chociaż raz w tygodniu? A może jest tu ktoś, kto uwielbia bezglutenowe desery? Lub takie, które idealnie nadają się dla diabetyków?
Jestem łasuchem. Odkąd pamiętam, pałaszowałam różne ciasta, ciasteczka, rogaliki i praliny. Kocham gorzką czekoladę zagryzać miodem, a wiórki kokosowe i miętę (niekoniecznie razem) wielbię w każdej postaci. A że ponoć umiem w wypieki, ale jestem znudzona monotonia tego, co wjeżdża na stoły podczas rodzinnych spotkań, doszłam do wniosku, że pora co nieco odświeżyć. I być może dowiedzieć się czegoś nowego oraz zaskoczyć najbliższych. Siebie również, jak się okazało po „lekturze” książki Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat.

Zacznę może od tego, co w tej publikacji znajdziecie, a później napomknę króciutko, co było dla mnie nowością. Graficznie książka Sugar Lady i Candy Gold prezentuje się rewelacyjnie. Jest pełna soczystych barw i zdjęć, na które nie można się napatrzeć, nie wycierając śliny z twarzy. Prawdą jest to, że pierw jedzą oczy, a później… później żołądek. O ile to na co patrzy, jest prawdziwym i fizycznym rarytasem, a nie kadrem na papierze.

Książka podzielona jest na cztery barwne rozdziały odpowiadające czterem porom roku. Autorki przygotowały na każdą z nich po piętnaście przepisów. A ledwie kilka pośród tych sześćdziesięciu receptur to przepisy na słone/wytrawne wypieki/desery.
Znajdziecie więc tutaj i podrasowane eklerki, truskawkowe tiramisu, czy karmelowe frappe, jak i wariacje na temat pavlovej, sernika w wersji dyniowej lub tartaletki z serem blue.

zdjęcia/animacja Michalina Foremska

Przepisy są przejrzyste i jasne. Po lewej stronie znajduje się bowiem lista składników potrzebna do przygotowania danego wypieku/deseru. Po prawej krok po kroku autorki omawiają, jak łączyć owe produktu, by wyszło to, co widać na zdjęciu obok… 😉

Jednak nim wejdziecie w świat przepisów przygotowanych przez Sugar Lady i Candy Gold, poznacie fantazyjnie przedstawioną listę pomocnych sprzętów do ich wykonania oraz przykładowe połączenia smakowe w cukiernictwie.

Na sam koniec nieco obiecanej prywaty. Dzięki tej publikacji wreszcie dowiedziałam się, jak przygotowuje się ganache! I już nie mogę się doczekać, kiedy wprowadzę teorię w praktykę, tworząc przepyszny torcik. Nowością był dla mnie także curd, o którym do tej pory nie słyszałam, a w teorii i na zdjęciach zdaje się być apetyczny. Największym zaskoczeniem zaś był jadalny zamsz (w sprayu) – na wypiekach wygląda to szalenie efektownie, więc i to z chęcią wykorzystam…

Publikacja ta przyda się więc każdemu, kto lubi eksperymentować w kuchni, szczególnie na polu deserów. Galaretki, musy, kremy, ciasta kruche, biszkopty, syropy tylko czekają, by z nimi poszaleć i dać się ponieść cukierniczej rozpuście… Można rzec niebo w gębie!

Recenzja napisana dla portalu duzeka.pl

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s