.RECENZJE · Inne wydawnictwa

\Przedpremierowo/ „Więcej warzyw na talerzu” Magdalena Gembacka

Premiera 19-09-2018

41691744_249236942445702_2216831267998007296_n

Autor: Magdalena Gembacka
Tytuł: Więcej warzyw na talerzu
Wydawnictwo: Marginesy
Liczba stron: 232

„Powrót do korzeni” – tak można nazwać obecny trend, objawiający się dziesiątkami publikacji o zdrowym żywieniu, zbawiennym działaniu warzyw i ziół, kontaktów z naturą itd. W ten trend wpasowuje się również książka Magdaleny Gembickiej – Więcej warzyw na talerzu.

Informacje zawarte w takich książkach nie są ani nowe, ani odkrywcze, może poza danymi dotyczącymi substancji znajdujących się w roślinach, które przyczyniają się do skuteczniejszego leczenia wszelkich ciężkich chorób, na czele z nowotworem, jednak biorąc pod uwagę ciągle rosnące zainteresowanie takimi publikacjami, można śmiało wysnuć wniosek, że ludzie zapomnieli o tym, o czym wiedzieli nasi pradziadowie.

Od wieków bowiem wiadomo, że najlepsze produkty to produkty pozbawione chemii, ulepszaczy i innych cudów, które wpływają na smak, kolor i wygląd warzyw i owoców (i nie tylko) oraz wydłużają czas ich „żywotności”. Najlepsze są te z przydomowych ogródków, zasiane i zebrane własnoręcznie, no ale nie każdy ma taki ogródek, czy działkę.
Pozostaje zatem zaopatrywanie się w warzywa w sklepach i marketach, które mają szeroką ofertę dla miłośników bio, vege itd.

Magdalena Gembacka w swojej książce przypomina, że kluczem do braku awersji na warzywa, jest ich przygotowywanie każdego dnia, na różne ciekawe i smaczne sposoby, a przy okazji wciąganie dziecka w warzywny (i owocowy) świat poprzez pozwalanie dzieciom na pomoc w trakcie zakupów, a następnie przyrządzania posiłków, które, co ważne, należy spożywać wspólnie – oczywiście na tyle, na ile to możliwe.
Podając dziecku nowe warzywo, nie należy zniechęcać się, gdy będzie wypluwało raz, drugi, dziesiąty – bo być może za dwudziestym siódmym dziecko przekona się do nowego smaku.

Więcej warzyw na talerzu to 8 rozdziałów, w których znajdziecie mnóstwo kolorowych, warzywnych i warzywno-owocowych przepisów na przekąski, zupy, dania główne, sałatki i surówki oraz… słodkości! Książka opatrzona jest cudownymi zdjęciami, a Magdalena Gembacka swoimi przepisami odczarowuje warzywa, krok po kroku wyjaśniając, jak przyrządzić każde z dań, podpowiadając tym samym, jak przemycić warzywa i je zaserwować, by mały człowiek zjadł je ze smakiem i uśmiechem na buźce.

Nie pozostaje nic innego jak udanie się do kuchni i przetestowanie każdego z dań.

Polecam!

Recenzja napisana w ramach współpracy z portalem DuzeKa.pl

a_michalina

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s